Jump to content
farrdeamer

Dead Hdd - Clock Cap Caused Issue?

Recommended Posts

Hi all,

I recently pulled my OG Xbox out of the garage to set it up for my 9yo to have a play on. Looking forwards to showing it off to her, I tested it and it worked fine but thought I had better remove the clock cap for safety (no leaking but checked to make sure). Then let her have a go at a game - worked fine. Then after rebooting, error 12.... 

I took the drive and put it on the PC and quickly took an image of it using HDDRawcopy, which showed around 8 bad sectors and the drive was reporting SMART errors too, so it's toast.

I got a larger SATA drive and put it in using an amazon purchase IDE-SATA adapter, but still get the error 12 - is there any way to read the drive on a PC and repair the damage/reinstall whatever is used to boot (as there was a lovely setup of xecutor2 dashboards on there I would rather not lose).

Otherwise, if there is no way to recover it.  I tried using Tru Hexen 2020 to try and setup another drive, but the DVD won't boot (HDD is set to slave, I get error 17) 

Any help gratefully appreciated (it's a hard modded unit- xectutor 2 from memory)...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can backup your data on the pc using the beta of Please login or register to see this link. .

Which IDE-SATA adapter you have? Set the jumpers right on it? IDE cable lose maybe?

EDIT: And you have an 80 wire 40 pin IDE cable?

Edited by sweetdarkdestiny

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, farrdeamer said:

Hi all,

I recently pulled my OG Xbox out of the garage to set it up for my 9yo to have a play on. Looking forwards to showing it off to her, I tested it and it worked fine but thought I had better remove the clock cap for safety (no leaking but checked to make sure). Then let her have a go at a game - worked fine. Then after rebooting, error 12.... 

I took the drive and put it on the PC and quickly took an image of it using HDDRawcopy, which showed around 8 bad sectors and the drive was reporting SMART errors too, so it's toast.

I got a larger SATA drive and put it in using an amazon purchase IDE-SATA adapter, but still get the error 12 - is there any way to read the drive on a PC and repair the damage/reinstall whatever is used to boot (as there was a lovely setup of xecutor2 dashboards on there I would rather not lose).

Otherwise, if there is no way to recover it.  I tried using Tru Hexen 2020 to try and setup another drive, but the DVD won't boot (HDD is set to slave, I get error 17) 

Any help gratefully appreciated (it's a hard modded unit- xectutor 2 from memory)...

 

For a HDD with bad sectors, you can still retrieve files written to good sectors if the files still show up. I personally hook meh drives with an IDE/SATA to USB adapter then open it with Xplorer360.

For the error with setting up Hexen, thats exactly your issue, the drive needs to be set as Master for the XBOX to boot from it. So while Hexen might copy to and set it up, the BIOS wont know to use it as the primary drive unless its set to Master or recognized as a Master drive via Cable Select.

Edited by Boured
Spelling is hard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

error 12 is a dvd error, the hard drive would probably still be booting with a few bad sectors. check the little yellow dvd power cable is connected correctly also

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, farrdeamer said:

Thanks guys. I'll give this a go.

I'll set the drive back to Master - the DVD didn't read ,so maybe it's not a good write of the ISO.

If your getting error 12 I sure that's the DVD drive has failed and not the DVD disk.

You could try a different IDE cable as that may be the problem, but I am guessing that you have a Philips DVD drive and the DVD pcb has a problem.

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By mpnet
      Hello everyone,
      i'm new on the scene and a month ago i started with my first modded xbox project. I'm from the Netherlands and have a pal 1.6 hardmod xbox with EVOX M8 bios.
      I make it to ntsc so i can use all hd modes and using the pound hdmi cable. My goal is to have a xbox with all games that where release on it on 1 disc. So i put a Seagate 3TB disc so i get the max of 2TB and use xbmc4gamers as dash. I found almost all games now, its a pretty challenge to fit them all (using soms ntsc instead of pal games or deleting all un needed files ).
      i'm now in the mode to test al games (i start the game and go to the first level) and now i''m on the letter c with the club football games. There are around 36 titles (2003 and 2005 versions) but non of them starting. When i started it it goes to a black (blank) screen and nothing happend. I try different sources from games, all the same. Patching ith with 480p loader has no effect. I can find an ACL patch and default patching doesn't work. I don't think it's a image problem, because all club football editions don't start. All other games (so far i tested, now about 200 games) are starting fine (sometimes with patching or finding an other source\version of the game).
      Any idea how i can start these games to work?
      Greetings,
      Mpnet
    • By bulkchart32
      Please login or register to see this link.  please click that link so that u can see a video of what i'm talking about. you'll notice that there are vertical static(static as in fuzzy static on a tv not, static as in "unchanging") lines on the screen when there is a dark scene. the video doesn't show it too well but they are even easier to see in person. that is the opening sequence of xmen legends. i have this problem on 2 of my stock xbox v1.0's and on my modded v1.4(i also have the diagonal lines on it). the lines do not appear on my v1.6's. i've tried it on 2 stock and one modded 1.6 and none of the 3 have the problem. i am connected thru the official hd xbox thing(with the component cable outputs). i'm wondering if it is an issue with certain capacitors that cause this? if so, does anyone know which specific ones cause it? the reason i ask is because it would be a pain to fully recap each board of the xbox when they are functioning perfectly in all other areas so i'd rather just replace the specific ones instead of recapping the whole board. btw, none of the cap are bulging or show obvious wear. i know that the 1.4's are very prone to the diagonal lines because of bad caps but i don't which ones are the problem.
    • By micielk
      Hello
      I bought my another Xbox recently. First of all I decided to remove clock capacitor, when I opened console I saw clock capacitor but in different color (green). Is this replacement or should I removed it also? As I check there is no leak or something
       
      Please login or register to see this attachment.

Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.