Jump to content

Replacing IDE-cable. 40pin or 80pin?


Recommended Posts

On 2/18/2021 at 2:58 AM, sweetdarkdestiny said:

If you use an SATA to IDE adapter you need an 80 wire cable.

Why is this? I am running an SSD with a SATA adapter with the original xbox IDE ribbon and it seems to work perfectly. I would assume the xbox would just run the interface at ATA-33 speeds. (My adapter says it supports ATA-33)

Edited by mvax
spelling
Link to post
Share on other sites

I have a found 1 in 10 boards will work with a 40 core IDE and the rest may work 50% of the times

I have a hard modded 1.6 here that has been working for 12 months with a 2tb HDD using a chinse Sata2Ide and no problems but others will intermitley not boot from the HDD.

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, mvax said:

Why is this? I am running an SSD with a SATA adapter with the original xbox IDE ribbon and it seems to work perfectly. I would assume the xbox would just run the interface at ATA-33 speeds. (My adapter says it supports ATA-33)

Never happend to me. I alsways endet up using a 80 wire cable.

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, sweetdarkdestiny said:

Never happend to me. I alsways endet up using a 80 wire cable.

Okay. I thought you had some critical information and my xbox was about to suffer from a corrupt hard drive at any moment.

Link to post
Share on other sites

Hi there,

On 2/20/2021 at 1:06 AM, mvax said:

Why is this? I am running an SSD with a SATA adapter with the original xbox IDE ribbon and it seems to work perfectly. I would assume the xbox would just run the interface at ATA-33 speeds. (My adapter says it supports ATA-33)

So I also use the original IDE-Cable since 2010 or so with a SATA to IDE-Adapter.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By bulkchart32
      i, like many others, started having problems with my xbox after replacing the thermal paste. graphics glitching, freezing, frag'ing, and sometimes it would just go into a coma on me. it appears that the problem is that some of the solvent for cleaning the thermal paste gets underneath the gpu chip and causes a short. 1st off, i do not recommend replacing the thermal paste on these consoles but if u already have and are now having problems then here is how to fix it. get a bottle of 91% rubbing alcohol with a squirt top on it(i suggest a quart bottle), hold the motherboard on it's side, and squirt the alcohol all over it. be certain that plenty is going under the gpu. next, take a hair dryer and dry the board very well. be careful not to get it too hot. a good rule of thumb is that if any part of the board is uncomfortable to lay your hand on and keep it there, then it is too hot and should be allowed to cool. next, sit the board in the xbox, hook up the psu, connect a tv and power on the system a few times to be certain that it appears to be working before full reassembly. BE CERTAIN TO REAPPLY THERMAL PASTE AND HEATSINKS BEFORE POWERING ON! i'm not certain that it will overheat the chips without the heatsinks for a quick test but it isn't worth the risk. this fixed my xbox that i was concerned i had forever killed.
    • By bulkchart32
      haven't been able to find a vid of it. anyone know of one?
    • By Steo1024
      I've been reading through some threads and have seen many times that Rocky5's softmod is the best one to use. I have an Xbox that's TSOP flashed already, but I want to replace an ancient hotswap softmod on my 1.6, and installing Rocky5's with the Splinter Cell exploit over it doesn't seem to be working properly. I end up getting errors or the Xbox freezes after the press A screen, which I'd imagine is the old softmod conflicting with it.
      If it needs to be removed first, how should I go about doing so? It's probably a stupid question, but I'm afraid I'll brick it by doing something stupid, then end up having to hotswap again to fix it.
      Another thing is that I plan to flash my other stock V1.0 after I replace the PSU, I'd assume I have to install the softmod on that too so I can flash the TSOP, after bridging the points of course. Then afterwards the softmod can be deleted.

Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.