Jump to content

Need help identifying mod and how to get HDD cloned/upgraded


blastoid84
 Share

Recommended Posts

Hi, 

I have an OG Xbox with an unknow (to me) Mod, it was given to me maybe 10 years ago as it is now. The mod chip has a paper backing with no writing and the other side only has info re: the jumpers (pic), no identifiers that I could find. The boot screen shows XECUTER2 (pic) and the dashboard it goes to shows RemoteX v1.8.2812. It'll play backed up games and had one game loaded to the HDD listed in apps (not games), but due to E: being low on free space I deleted the data files for said game so it is up to over 4GB free now. 

I tried to upgrade the HDD with a 500GB SATA HDD using a PATA to SATA adapter (setting the jumper as needed) but the system would boot to a service error. I then tried a known good IDE drive which lead to the same error. Unless that is not a mod chip and this is soft modded?

I have HeXEn 2018 on DVD, booted to that and tried to install Chimp to E so that I could clone the data to another drive. It installs but when I go to my dashboard I do not see chimp but the files are on E:

  1. Any ideas if this is soft modded or is that indeed a modchip? 
  2. Suggestions on how to proceed in getting another HDD in the system? I don't need any of the data on there, would just like to be able to get the drive in and FTP over some games. 
  3. Any other suggestions?

Thanks for reading!

Xboxchip.jpg

PXL_20210307_223920415.jpg

Edited by blastoid84
grammar
Link to comment
Share on other sites

From memory that's a Xecuter 2 lite

You will need to reflash it with a BIOS that supports a 160 gb and up hard drive.

You can use either the EvoxM8 plus or the Ind5004.67, My preference is the EvoxM8 unless the board has been ram upgraded

evox_m8+_67.bin

iND-BiOS.5004.67.bin

 

Both can also be found on the OGXbox installer disk along with a BIOS flash program.

 

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Thanks SS Dave, I was able to flash the chip and it sees a 160GB IDE I had for testing.

Just in case anyone else is doing the same, if you get an error when trying to flash see if the modchip has a jumper for flash. 

My only issue now is the junk SATA/PATA adapter I grabbed, but I'll work that out or order a startech. 

Edit- Thanks to KaosEngineer as well for the chip info!

Edited by blastoid84
added thanks for more info instead of doubleposting
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By Zombient
      I think this belongs here? Since I'm just trying to install XBMC4Gamers. But like the title says, Xbox Softmodding Tool Extras Disc will not boot when I try to boot it from the "Applications" section. I've followed the instructions on how to set up the files correctly, but when I click on XSTED, the screen goes black for a few seconds then it goes right back to the UnleashX dashboard. I thought maybe it's mounting it to the disk drive virtually? But even my disk drive won't boot a disk when there's a disk in it using the "Run CD in drive" button, no matter what's in the drive.

      I'm kinda at a loss, so I'm coming here for some help. Attached is how I have it setup on the drive.

      1.4 that's been TSOP'd, if it matters

    • By Head2Beast
      I was trying to upgrade my HDD with chimp but end of the sequence I can’t get pass the startup screen (without Microsoft logo). I tried xbhdm both disc and usb but no luck but Iooked at the HDD, C and E files is there but they’re empty. Btw i tried Hexen and og xbox installation discs but again doesn’t worked. I’ll add the board’s picture and you’ll notice that the chip is different and an odd one. I also have HDD’s eeprom.
       
      Is this situation salvageable or is it dead? I also have an non-chipped non-softmodded spare one as well. Thanks in advance.

       
    • By IonBlade
      I'm running into an issue where just the following 4 NTSC USA games won't load on original firmware from retail disc (get stuck at the Xbox logo + Microsoft text after putting in the disc), or from hard disk via ISO or extracted files (just go to a black screen where even IGR won't work):
      Chicken Little Shellshock: Nam '67 Without Warning The Suffering: Ties That Bind I'm positive that these are good discs (used for the tests I've run on original firmware) and ISOs that I've ripped / converted myself and validated against Redump hashes (for the ISO loading failures).
      Full details on the setup and things I've tested follow:
      I've got an NTSC 1.2 Xbox, upgraded to a 2TB drive, using the recommended ~937 GB F/G configuration with 64 KB clusters on those partitions, on a StarTech adapter. The drive has been locked, so I can still use stock firmware. Clock capacitor has been removed (and clock time set), and the 5 largest capacitors (3 for CPU / GPU and the two large ones on the lower left / right of the board) have been replaced. An original Xenium chip is installed on firmware 2.3.1, with banks flashed for both EvoX M8+ (modded with EvoTool to add LBA48 support), and iND 5003 (the recent modified version with re-enabled XBL and reboot fix). Using 480i composite video out. The Language is set correctly in the MS dashboard to English, which should work with these 4 games.
      I've got the proper files in place to allow ISO mounting, and all my games are installed via this process:
      Dump disc with a Kreon firmware SH-D163B drive to full ISO Validate the CRC matches the Redump CRC (so I'm sure I have a known good dump and the disc isn't the problem) Extract the files from the Redump format ISO with Xbox Image Browser 2.9 build 0350 Use Qwix to turn the extracted files back into an XISO compatible for hard drive loading Split the XISO, if over 4GB, at 4292870144 bytes into two pieces, and name them gamename.1.iso / gamename.2.iso Throw the ISO into F or G, and run the XBMC4Gamers ISO prep script to put them into a unique subfolder, as well as extract the thumbnail and game name and put them into the launcher XBE that actually mounts the disc files and plays them. This gives me 2 ways to launch my games: I can either launch the ISO from XBMC4Gamers, or I can boot into the Xenium menu with the eject button, choose to launch the stock TSOP, boot into the original dashboard, then put the original disc in and play without any mods whatsoever.
      I have hundreds of games working perfectly this way, but those 4 games won't boot on this Xbox, no matter what I do.
      If I try to launch them through the ISO loading method from XBMC4Gamers the screen just goes black, then stays black indefinitely. IGR no longer works, and I have to hard power down the Xbox.  (The same thing is true if I extract the files to F:\games and try to run the default.xbe.)
      If I try to launch them by booting into the original firmware on TSOP, waiting for the original dashboard to load, then putting the original disc in the tray, the Xbox changes to the Xbox logo screen, with "Microsoft" below the Xbox logo (aka "I've recognized a legit game and I'm loading it"), and then just stays on that screen forever, without actually starting the game. The only thing that will break out of that is ejecting the disc, which takes me back to the dashboard, or powering off.
      I've tried clearing the cache drives before loading these. I've also tried deleting the TDATA and UDATA for those games (as well as backing up all of E and wiping it clean).
      This has me stumped, because:
      I know the discs are good (dumping with a Kreon matches 100% to the Redump ISO as validated by hashes, plus 3 of the 4 look factory new) I know the disc drive can read games fine, as it can load any other original disc I throw at This doesn't appear to be a copy protection thing, because it happens equally when running EvoX M8+ / iND 5003 and loading an ISO or with stock firmware and loading the original disc, and when loading the original disc, we don't even get past the point where the Xbox logo / Microsoft text beneath it leave the screen to hand control over to the game. I know the Xbox is reading the disc, because if I boot into modded, rename E:\TDATA and E:\UDATA to E:\TDATAold and E:\UDATAold, clear cache drives, then shutdown, boot into stock firmware, put the disc in, let the system hang at the Xbox / Microsoft logo, eject the disc to return to the MS dashboard, and then check the Memory tab, the only entry there (as expected) is the one entry for the game I tried to boot, with its correct picture. I can't find any reports on the restored xboxscene forums, here, or reddit claiming that those games had issues booting for anyone else (though they're niche titles, so maybe no one has tried and bothered to post they don't work?), or any sort of Wikipedia article or the like talking about the games with a section mentioning they have issues loading on certain versions of Xboxes, etc. So in lack of that, it makes me think they should work and there's something else I'm missing.
      Any thoughts as to why these and just these 4 games don't work, either through ISO loading, extraction to hard disk, or known good retail disk on retail firmware would be really appreciated - I'm stumped!

Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.