Jump to content
miggawhat

Dead Ethernet Port?

Recommended Posts

Hello guys!

Let me begin by articulating my end goal: I would like to transfer my ripped Xbox games to my HTPC. I'm hoping I can use an Xbox emulator rather than the console. I prefer my PC controller and the HDMI connection on my HTPC. 

Since the day I got it modded, I could never get the XBpx to connect to the internet. I can't connect using the Unleash X dashboard or the regular Xbox dashboard. A few days ago, I bought the "usb to XBox cable" to see if I could transfer the files directly to a usb stick, but I couldn't figure out a way to do that either.. I've watched videos and read posts of how to transfer via FTP, but I can't even get an IP address assigned to the console.

I'm convinced that the ethernet port is dead. However, 1) the light on the ethernet port is on (in the back of the console) and 2) the normal Xbox dashboard recognizes that a cord is connected - it just won't receive an IP address.

If you guys could help me figure out what I'm doing wrong or any alternate method of transferring my games to my HTPC, I would be forever grateful.

I am connected to a "network extender" that connects my home theater equipment to the internet. Here are some pics of my settings and error messages:

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What brand and model is the 'network extender' device?  It has to be running a DHCP server for the Xbox to receive an IP address. If not, you'll need to use a static IP address (set manually in the dashboard's settings)

What address is your PC at?  Is it set to obtain an address or a static (manual) IP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your response, guys!

I have one of these devices: Please login or register to see this link.

It's hard for me to point the finger at the network adaptor since I have my Harman Kardon receiver, DirectTV genie, and HTPC all connected to it. TBH, I really don't know if the ethernet port is jacked up. That was just the assumption I made 10 years ago.

I have everything set to DHCP on my computers because I don't know enough to mess with static IPs.

Edited by miggawhat

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've fixed an Xbox where the wires inside the Ethernet port connector were so caked up with dust and grim that the cable could not make good contact with them.  After using compressed air to blow out the majority of the dust followed by cleaning them with a 91% isopropyl alcohol soaked q-tip until it came out clean instead of black then letting it dry out. Reconnected the Ethernet cable and it was again on the network.

Does the LED on the right side of the Xbox's Ethernet port flash?  I think that's the one.  One LED shows the link status (connection established between the Xbox's Ethernet port and the router) while the other indicates when data packet transfers are occurring.

Edited by KaosEngineer

Share this post


Link to post
Share on other sites

You guys are right about there being another light. Only one of them is lit - it's amber colored. If you are looking at the Xbox from the rear, it's the light on the right hand side. I do not have access to canned air at the moment, but I will try the alcohol on a cotton swab suggestion. I am willing to try anything at this point! 

I also have a Netgear wireless extenders with an ethernet port, which I haven't tried. I will give that a shot, too.

Hypothetically speaking, if I cannot figure out this ethernet connection, is there a way I can use that usb cable to transfer the files to a usb drive?

I will keep you guys updated. You're awesome and thanks for all your help!

Edited by miggawhat

Share this post


Link to post
Share on other sites

I too have an Xbox with a faulty Ethernet port. Its been that way ever since i bought it many years ago. It was an Ebay purchase that supposedly had a modchip in but ive always been a bit suspicious that its just been softmodded. Come to think of it i should really just open it and see :D

Anyway i was never able to ftp in to it and iim sure one of the lights used to light up just as the guy above does... 

 

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I cleaned out my ethernet port with isopropyl alcohol and found little to no grime. I also plugged in the console directly into my Linksys WRT1900ac router. Unfortunately, neither recommendation resolved the issue.

I noticed that both lights on the ethernet port are on - one green and one yellow. TBH, both lights may have been on before, but I didn't really notice. Nevertheless, both lights are on. I've only had this router for a year, and I was having the same issue with previous routers, Thus, I have to believe that the router is not the issue.

Would you guys recommend any other tricks?

If not, are there any tutorials that explain how to transfer files to my usb stick? I haven't been able to find anything on the web.

Thanks, again!

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's what I have tried to use - an old 4gb Kingston drive. I was able to get the Xbox to read it and show the size. But any time I try to copy or move any files I get error code 2. I can create folders on the drive, but can't move anything to it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I doubt it since this is for an original Xbox.

When I turn the console on, my UnleashX dashboard has a menu called "tools" and within this menu there is an option called "file explorer." Doesn't have any special name or even an "about" section to indicate it's a standalone app. Just lets me browse all my partitions, files, and folders.

Here's what it looks like.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IF you could get USB to work it’d Be so miserably slow you would give up pretty quick. Even being generous and assuming usb 2.0 speeds it would still take minimum an hour per game. Even that seems generous tbh  

 

Seems kinda weird that both lights are on stable, one should just be flashing to indicate activity  

If you’re feeling adventurous  maybe you could just solder an Ethernet cable in place of the port, haha. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/11/2019 at 11:20 PM, miggawhat said:

I doubt it since this is for an original Xbox.

When I turn the console on, my UnleashX dashboard has a menu called "tools" and within this menu there is an option called "file explorer." Doesn't have any special name or even an "about" section to indicate it's a standalone app. Just lets me browse all my partitions, files, and folders.

Here's what it looks like.

[Pictures removed see miggawhat's previous post to see them.]

 

1

File Explorer is part of UnleashX.  It is built into the dashboard unlink Evoxdash where you have to use a separate application to browse the HDD's content.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
  • Similar Content

    • By bigted1977
      Hi, I have a 1.6 crystal, I'm the first to open it up, it has no life when the buttons are pressed, so far I have,
      Tested the power supply, and the power when the power button is pressed and held. I'm getting all the correct voltage when standby and when the power button is held, it tells me the power supply is doing its thing.
      The only one that is slightly out is the 12 line at stand by it shows about 0.34, when plugged on to the board but 0 when removed and just the plug probed.
      It had the 5 capacitors all leaking and bulging around the power socket, so I incorrectly thought that would be the problem and changed those for some panasonic units.
      Again this didn't sort the problem.
      I checked the transistor at Q7C2 and was getting 3.36 volts on the collector, but to prove a point I removed it from the circuit and put it on the tester independently  it showed as a working pnp transistor. (I have ordered some new ones as it off the board so might as well replace it.)
      I have read that the clock cap can be replaced with a capacitor but now cant find the correct value, as a fault clock cap can prevent power up?? plus it looks like i may have damaged this one with the heat gun, could just be the outer paint coating scorcher on closer examination though, been unplugged a while and still showing 1.66 volts.
      The traces from the power/eject socket are good going up to the xyololops chip. cant see any corrosion on the underside of the board either.
      so that's where I am with it at the moment any suggestions on what to test next.
      I have a 1.4 board and ps that i can fit into this lovely case but would like to try and fix this one first.
      The board dosen't look dead flush where the cpu sit on it slight warpage of the board with the weight of the heat sink pushing down, this may be normal though.
      Thanks
      Ted
      Please login or register to see this attachment.
      Please login or register to see this attachment.
      Please login or register to see this attachment.
    • By Magicaldave
      Got a dead 1.1, a 1.0, and a fried X2.1 Lite for anyone that wants them. 
       
      Each has pretty extensive problems. Cost is just whatever it takes to ship. Hope they go to a good home, haven’t been of any use to me even as scrap boards. I just try my damnedest not to nuke them in the first place these days!
    • By Tomos
      I have a few x3 chips and purchased some of the cheaper 20x4 lcd panels to use and need to make some wiring harnesses for them. I can’t seem to find that style connector that was used on the chip. I’d like to at least have one end I can disconnect so the chip isn’t tied to the faceplate. 
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.