Jump to content
Sign in to follow this  
Amarnl

Wrong Bios On Crystal XBox 1.6 Think Ind Bios

Recommended Posts

I have a crystal xbox with a aladin Live chip. i modded it very long time ago now i want to give it to my kid and updated everything then flashed the bios before i know it it wont start up anymore.  i have eeprom and the hd is 250gb.

I have no old computer to prepare a new hd.

I have a other modded xbox with a aladin xt (not plus) but i dont know the what diffrent.

I have 4 xboxes 2 without working DVD drives, i bought them when they came out. (Softmodded)

Can i prepare a new hd in a other xbox.

i was trying to put bios chip from one modchip to another that did not work , dont know why bothe had evo x on them before.

 

Crystal xbox i try to repair is my first xbox so i really want to fix it. i have a backup of all the files on de hdd.

Please anybody have option to fix this. i live in the netherlands.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's not the hard drive that needs to be fixed but the BIOS on the modchip.  Ind-bios is not compatible with a 1.6 Xbox?  

Are you sure the Xbox is a v1.6? 

Which Video encoder chip does it have installed: Xcalibur, Focus or Conexant?

You'll need to reflash the modchip with a different BIOS by hotswapping it on a working modchipped Xbox.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minutes ago, KaosEngineer said:

It's not the hard drive that needs to be fixed but the BIOS on the modchip.  Ind-bios is not compatible with a 1.6 Xbox?  

Are you sure the Xbox is a v1.6? 

Which Video encoder chip does it have installed: Xcalibur, Focus or Conexant?

You'll need to reflash the modchip with a different BIOS by hotswapping it on a working modchipped Xbox.

 

Xcalibur its a 1.6, how to hotswap it? should i turn it on without bios chip in it it starts to default xbox dashboard

Share this post


Link to post
Share on other sites

You got the other modded XBox which boots with its Aladdin. Right?

If so, check whether the Flash chips are the same on both machines (49LF020A, presumably).

If so, you can take out the bricked chip of the Crystal XBox, boot the other modded XBox, then take out the Flash chip there while it's running, insert the bricked one and flash it to a good BIOS (for the 1.6 XBox, that is) using Evolution-X. Then take out the (hopefully) unbricked chip, insert it in the Crystal XBox Aladdin and enjoy the result.

A bit hairy for my taste ... back in the 2000's, I had a programmer for the parallel port (Andy Green's Please login or register to see this link. design) for that purpose. Today, I use GALEP-III and IV programmers with a PLCC adapter for the XBox flash chips. Makes life much easier (but that would be a rather costly option for just one badly flashed 49LF020A).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You just need some tweezers.

  1. remove the sst chip from the 1.6
  2. remove the sst from the other working Aladdin and the push it back just tight enough that all contacts make contakt.
  3. Make sure you have a 1.6 mutli bios (Attached :D ) in the "EvoX - Dash - bios" or the "Apps - X-Flash - bios" folder.
  4. Now boot the xbox. Start X-Flash or EvoX.
  5. Now when your are read to flash (in either EvoX or X-Flash) gently remove the SST from the socketwith your tweezers.
  6. Push the other SST in the socket and start the flash.
  7. Remove the SST and fit it back in the 1.6
  8. Fit the other SST back in the 1.4
  9. BE A HERO (For your Kids!)

Have fun


EDIT : X-Flash link (In case it's an 49LF020A or B) : Please login or register to see this link.

Please login or register to see this attachment.

Edited by sweetdarkdestiny

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, sweetdarkdestiny said:

You just need some tweezers.

  1. remove the sst chip from the 1.6
  2. remove the sst from the other working Aladdin and the push it back just tight enough that all contacts make contakt.
  3. Make sure you have a 1.6 mutli bios (Attached :D ) in the "EvoX - Dash - bios" or the "Apps - X-Flash - bios" folder.
  4. Now boot the xbox. Start X-Flash or EvoX.
  5. Now when your are read to flash (in either EvoX or X-Flash) gently remove the SST from the socketwith your tweezers.
  6. Push the other SST in the socket and start the flash.
  7. Remove the SST and fit it back in the 1.6
  8. Fit the other SST back in the 1.4
  9. BE A HERO (For your Kids!)

Have fun


EDIT : X-Flash link (In case it's an 49LF020A or B) : Please login or register to see this link.

Please login or register to see this attachment.

Thx wow I will try this later, thx for the details

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Arakula said:

You got the other modded XBox which boots with its Aladdin. Right?

If so, check whether the Flash chips are the same on both machines (49LF020A, presumably).

If so, you can take out the bricked chip of the Crystal XBox, boot the other modded XBox, then take out the Flash chip there while it's running, insert the bricked one and flash it to a good BIOS (for the 1.6 XBox, that is) using Evolution-X. Then take out the (hopefully) unbricked chip, insert it in the Crystal XBox Aladdin and enjoy the result.

A bit hairy for my taste ... back in the 2000's, I had a programmer for the parallel port (Andy Green's Please login or register to see this link. design) for that purpose. Today, I use GALEP-III and IV programmers with a PLCC adapter for the XBox flash chips. Makes life much easier (but that would be a rather costly option for just one badly flashed 49LF020A).

 

Yes it the same chip but i trying it to boot , it wont work after i did this now both modchipped xboxes are down, maby i touched someting the wires but its late beter do it tomorrow

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's a easy task. You said you have an iND on the 1.6 SST. So you could also boot with that SST and flash the 1.6 bios to it. And then put back your SST in the 1.X.

For normal nothing should break. Check the wires tomorrow and we will see.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By tjd2
      So i tried to upgrade my 1.1 xbox to 128mb.
      I installed the first chip successfully and xblastOS flashed to TSOP said "Success". Then i attempted to install second chip on bottom side, but xbox started fragging. I fixed up some shorts i found, but it still fragged. Then i measured according to datasheet, that power to RAM is shorted to ground. The shorted pins most likely were: 66 and 65. However it's possible, that i used the chip pinout wrongly and i measured short between VDD and VDDQ, which should be fine.
      Even after fixing the shorts, it still fragged. After (destructively, but fortunately without ripping any trace) removing the both installed chips, it still does very weird frag. Basically the LED lights up only for short while and then turns off. Xbox's fan runs for a while and then it reboots. This gets repeated indefinitely, but rarely you get normal FRAG and xbox stays on. I measured 2.65V going to the VDDQ pin and the RAM power rail or any of the main power rails are NOT shorted now.
      ANyone knows if i can fix it? All my other xboxes are either fragging (i have 1.0 i got fragging, but it might be TSOP issue as there are no signs of tracerot, no leaking caps and apparently TSOP might naturally degrade now, so i ordered modchip and will try to install it) or they are 1.6, which suck
      IMAGES: Please login or register to see this link.
      Here is reference image how i installed one of the chips, that worked well (the first one). I guess it was pretty good: Please login or register to see this link. . The residue is either flux or denaturated ethanol i used to clean it up.
      VIDEO: 
       
       
    • By Wingman
      Hello everyone, my name is Vitalij and I am from latvia ! 
      I have two xbox v1.1 and v1.6  in 1.1 dump of something (red-green light), but fully working power supply and 1.6 working, but the mosfet burned out in the power supply.
      Is it possible to make a 1.1 to 1.6 PSU, can there be a complete manual or something? I found a guide showing how to make from 1.1 to 1.2-1.5, but as I understand it, this does not work for me.
      Could you please help with this?
      Please login or register to see this code. Please login or register to see this attachment.
      Please login or register to see this attachment.
      Please login or register to see this attachment.
      Please login or register to see this attachment.

Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.