Jump to content
OGXbox.com

Xbox resets to dashboard while trying to load games from HDD.


Recommended Posts

I recently acquired and old Xbox 1.1 with a a hard drive and disk drive both dead. It came with Aladdin XT2, so i switched the old hard drive to a new 80GB one and managed to install a new dashboard using an old computer disk drive i had laying around. Everything seemed to work fine and the console booted with Unleash X, but almost all games i tried installing on it's hard drive won't work. Dashboard tries to launch them, but the console simply resets to it's main dashboard. Not all games failed thought, 4x4 Evolution 2 and AMF Extreme Bowling started and worked fine without problems, but this is more of an exception than rule. It's weird, cause all emulators worked, and i was able to play Quake 1, 2 and 3 homebrew ports with no problems at all. Can someone please help me? Thank you!

Link to comment
Share on other sites

Sounds like you could have a bad copy of the games.

Or may it's the HDD is full and not all the files have been copied over, Has the F drive been formatted correctly

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.
 

Link to comment
Share on other sites

On 6/27/2021 at 6:53 PM, SS_Dave said:

Sounds like you could have a bad copy of the games.

Or may it's the HDD is full and not all the files have been copied over, Has the F drive been formatted correctly

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.
 

I solved the problem... The previous owner, for some reason, set age restriction do kids only. I spend more than a month trying to solve such a stupid problem, i feel kinda ashamed, hehe, but at least now it works. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DerFroschGott said:

I solved the problem... The previous owner, for some reason, set age restriction do kids only. I spend more than a month trying to solve such a stupid problem, i feel kinda ashamed, hehe, but at least now it works. 

You have reminded me of the parental lock as I have only ever seen it once in all my time of working Xbox's, Maybe the Australian version doesn't have it as I have never seen it in the M$ dash or maybe it's only activated when you have the DVD dongle connected.

Something for me to test sometime. 

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, SS_Dave said:

You have reminded me of the parental lock as I have only ever seen it once in all my time of working Xbox's, Maybe the Australian version doesn't have it as I have never seen it in the M$ dash or maybe it's only activated when you have the DVD dongle connected.

Something for me to test sometime. 

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

The funny part is that i spent weeks trying to fix the problem, even managed to remove the modchip too or three times and reworking the soldering points, at some point, i almost killer the system by removing a small component by accident and almost losing it. Thankfully i recovered it after searching around the floor for a while and put it back to it's place, ehehehehe. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By Gigamaximus
      Hello Everyone. 
      I am kind of new/kind of old to the scene, as I have an rev 1.6 Xbox that I bought brand new in 2006, softmodded and installed a 160gb harddrive, which is(was?) limited to 137Gb useable space, copied all my bought games to it, threw in a couple emulators, and then just used it on and off and basically forgot anything involved in the process to the mists of time. 
      Recently it wouldn't power on, so I replaced the common 5 3300uF caps that were leaking, and it was good to go. My brain noted that the 16 year old IDE hard drive will not run forever, and I should look at upgrading to a SATA configuration.
      Due to the time gap, very old versions of software, I have now read so much conflicting information at this point am not sure what to do in 2021.
      I  no longer have the original drive. I don't appear to have an image of either drive (8gb or 160gb) in any of my backups either. My fuzzy memory says this is bad because of linked keys. 
      I do not have a PATA usb adaptor, or computer with PATA. I have an Xbox to USB adaptor, but I don't think I have a compatible thumb drive. Based on my research I've ordered the "correct" Startech SATA/PATA adaptor. The existing drive already has an 80 pin cable. 
      I do have ftp access without issue. 
      I'm attaching a 2 screenshots of my drive/system info, my questions are:
      Is that key in the screenshot all I need? If not what is the best way to go about backing up the drive/board key "Just in case" things go bad.
      And is Chimp (https://www.reddit.com/r/originalxbox/wiki/chimp/)  still the best way to clone it to a new drive in 2021? 
      I undoubtedly will have more questions, but backing up is my first priority, and once I have a confirmed backup I will be much more comfortable playing with it, and hopefully updating the various software I have loaded.  
      Any "critical hints" or gotchas would be appreciated as well. 
       
       
       
       
      v
       


    • By bigpapi69420
      hey, im a bit of a newb when it comes to og xbox, but i just bought one for the first time off of ebay. it works great, but i know its a big deal to remove the clock capacitor. it looks like it may have been opened before but i dont have a torx screwdriver to open it up to check. im going to my uncle's on saturday so he can open it up and see. is it fine if i play it with the possibility the clock cap hasnt been removed? it works great in every other regard.
    • By Daefledar
      I have this 1.4 Xbox that I've been tinkering with trying to being it back to life.  I have plenty of other MBs so this has been more of a journey project more than the need to have a working board.
      The board initially would flash red.
      I took out the eeprom and it wouldn't read stable.  I replaced it with a new chip and flashed it with a few different images finally settling on an image of another 1.4 that works.
      It now boots to a black image with a solid green light no fraging.
      So I ripped out the tsop and it also is awful, it has a few hundred unstable bits.  So I decided to just install a modchip.  Installed an openxenium and was able to boot into xeniumos!  There was horrible diagonal lines that looked like interferance that would progressively get worse until there was major graphical glitches.  I saw power issues could cause problems so I replaced the power caps below the CPU.  Problem persisted.  Replaced the powersupply, everything looks clean. 
      Flashed M8+ onto the Modchip go to load it and the screen goes blank.  
      Any ideas for things to try would be appreciated.
       
      Thank you
       


Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.