Jump to content
GoTeamScotch

OpenXEnium Lcd Installation - Zeroes On Display?

Recommended Posts

I got a SPI2PAR2019 kit and an HD44780 compliant screen and tried to wire it up last night but ran into some problems. The LCD just shows zeroes on the screen. When it first powers up, I see 2 of the 4 lines filled with solid-square characters (two full rows of solid boxes, rows 2 and 4). Then after the Xbox boots up further, the screen goes blank, then shows zeroes (see photo). I'm also seeing some flickering on the screen showing the zeroes.

I checked the wiring diagram of the LCD I'm using and verified that points #1-16 correlate to points #1-16 on my LCD, so I don't think it's that. I also tried powering the arduino with a USB battery bank and that didn't make any difference. I have a 2nd LCD that showed the same issue. I have a 2nd spi2par but haven't wired that in yet. I've enabled LCD options in XBMC to no avail.

SPI2PAR2019 from Please login or register to see this link.
White on Blue 20x4 LCD Character Display from Please login or register to see this link.
Wired through an OpenXenium modchip.

Thoughts:

  • Shorten wire going from spi2par to LCD.
  • Try getting rid of the wire entirely and just soldering the spi2par straight onto the back of the LCD.
  • Perhaps the spi2par doesn't come pre-programmed? Not sure how to tell if it is or not. (I asked the seller for details)

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The length of the lead from the spi2par2019 should not make a difference and the length you have there is about the same as other I have seen. You could try it about 30% shorter if you wanted but i don't think it will make any difference.

Have  you doubled checked the SI and SCK conectoins are the right way around, You could try swapping them it won't do any harm.

The arduino should have been pre programed, But if you go to Ryzee119's github that's on the chip there is instructions and software on how to program the arduino micro.

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Figured it out.

I thought JP1 meant that pin #1 starts there. Pin #1 actually starts on the opposite end. So, my wiring was backwards.

Now I feel dumb. 😅

Hopefully someone else googling this problem in the future might stumble across my post and learn from my mistake.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, GoTeamScotch said:

Figured it out.

I thought JP1 meant that pin #1 starts there. Pin #1 actually starts on the opposite end. So, my wiring was backwards.

Now I feel dumb. 😅

Hopefully someone else googling this problem in the future might stumble across my post and learn from my mistake.

That's good to here you sorted it and don't feel bad it's a simple error.

 

Cheers

SS Dave


Soft modding is like masturbating, It gets the job done but it's nothing like the real thing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By TEK Nemesis
      Please login or register to see this link.
      Hello fellow Xbox enthusiasts!  I had some spare time this week and thought I'd pump out some PCBs to assist with the internal OGX360 installation that uses RELAYS.  (The ogx360 was designed by Ryan Wendland and it allows you to use modern wireless controllers with the original Xbox.  It's something that I really can't live without these days.  lol.)
      You can certainly install the ogx360 without relays.  In fact, Ryan designed a very nice (and tiny) USB Breakout Board for them and I've got all the custom cables for it. 
      But, every once in a while I get a customer who would prefer to use relays for their internal ogx360 installation.  (When you use a relay, a wired controller will automatically disconnect the ogx360.  You unplug the controller and then it switches back to the ogx360.  It's pretty neat and really good if you have kids or are frequently switching between a wired and wireless controller.) 
      Tony Kuberka broke ground on using the relays and he made some really nice diagrams.  The diagrams are great but are a little intimidating for the average modder because there are lots of wires to splice and you can really mess things up if you don't know what you're doing. 
      Though I certainly don't mind splicing and wiring up things inside my Xboxes, I thought I'd make it easier for people to take advantage of the internal ogx360 installation using relays.  I designed two different versions.  The first uses only one PCB and the second uses two PCBs.  You can checkout my Facebook page for the pictures. 
      Once I receive the PCBs from the manufacturer and I've tested everything then I'll make another post. 
      If you've wired up your own ogx360 with relays, I'd love to hear about it here.  Cheers!
        @Ryzee119 @Anarchy42085
    • By NRK
      tried to install the aladdin xt plus2 on my 1.6 and ... last connection i had to make didnt go well ... i feel bad
      the point didnt want to tin, ended up destroying the point and traces around it
      is there anyway can i fix this mess ? 
      Please login or register to see this link.
      Please login or register to see this link.
      (its my first time soldering dont be too mean on me lol) 
      thanks for future inputs
    • By sayon
      Good morning guys,
      i bought a ryzee119 OpenXenium chip and installed it on my xbox 1.4.
      Everything perfect ... I bought the spi2par2019 kit and the LCD display and after I installed it it has the problem that it marks the degrees with the abbreviation aC and not as it should (° C).
      Has it happened to any of you?
      Do you have a solution?
      Please login or register to see this attachment.

Board Life Status


Board startup date: April 23, 2017 12:45:48
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.